Mine forældre har de skønneste rabarber hjemme i deres have og som barn husker jeg at have spist frisk plukkede rabarber om sommeren - dog dyppet i en sukkerskål. For friske rabarber er ret sure og ikke sådan at spise rå.
Derfor egner de sig meget bedre til grød eller marmelade og her er de helt geniale. Og hvad er ikke bedre end at lave det selv - så ved man præcis hvad der kommer i, og kan derfor lave både grød og marmelade i en sundere version - helt uden sukker. For normalt er marmelade smæk fyldt med sukker, hvilket jo bare er hurtige tomme kalorier.
Jeg lavede både grød og marmelade, men nedenfor er opskriften på marmeladen.
Rabarber marmelade
- 250-300 gr friske rabarber
- 100 gr sukrin
- 1/2 stang vanilje
- Vand
- 1 tsk Marmelade/sylte pulver (gelatine)
Rabarber skyldes og skæres i mindre stykker. De puttes i en gryde med vand, så rabarberne er dækket med vand. 80 gr sukrin tilsættes sammen med korn fra vaniljestangen. Tilsæt ligeledes den skrabede vaniljestang i gryden, da den stadig afgiver snag. Kog massen i ca 7-10 min så rabarberne er blevet bløde, uden de er fuldstændig udkogte.
Bland marmelade pulver sammen med de resterende 20 gr sukrin og tilsæt i gryden under omrøring. Koges under omrøring i ca 1/2 min. Stil straks på køl i lukkede glas og lad marmeladen køle i nogle timer.
Rabarber, vand og sukrin klar til at koge. |
Hvis man ønsker grød i stedet for, tilsættes lidt mindre marmelade pulver eller evt helt udelades.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar